Para Zenginlerinin değil DOST ZENGİNLERİNİN SEMTİ

ANA SAYFA

Yeşilköy Mahalle Muhtarı Bülent YURTSEVER ile mülakat

 

 

YEŞİLKÖY ANILAR

TARİHİ

FOTOĞRAFLAR

TARİHİ YERLER

SEVİLEN KİŞİLER

ÜNLÜ KİŞİLER

HABERLER

MUHTARIMIZ

 

 

 

1-   DOĞUM TARİHİNİZ, NERELİSİNİZ, KAÇ YILDIR YEŞİLKÖYLÜSÜNÜZ?

      06/03/1961 İstanbul doğumluyum 1975 senesinden beri Yeşilköy de ikamet etmekteyim.

 

2-   MEDENİ DURUMUNUZ NEDİR?

      Evliyim  bir kız 2 erkek çocuğum var.

 

3-   KAÇ YILDIR MUHTARLIK YAPIYORSUNUZ ? MUHTAR OLMADAN ÖNCE NE İŞLE İLGİLENİYORDUNUZ?

      28 / 03 / 1999 yerel seçimler sonunda kazandığım muhtarlığı halen devam ettirmekteyim. 1983 yılından beri Yeşilköy  de esnaflık yapmaktayım . Halen şirket ortaklığım devam etmektedir.

 

4-   MUHTARLIK NE DEMEKTİR?

      Mahalle muhtarlığı, mevzuatla verilen çeşitli görevleri yapan, organları seçimle gelen, merkezi ve yerel yönetimlerin yardımcısı olan bir kuruluştur. Muhtarlık, Muhtar ve İhtiyar Heyetinden oluşmaktadır.

           

5-  MUHTAR NE DEMEKTİR

     Muhtar, hem mahallenin hem de "Merkezi İdare" dediğimiz bakanlıkların ve genel  müdürlüklerin il ve ilçe kuruluşları ile belediyelerin ve il özel idaresinin  temsilcisidir.

 

6-  İHTİYAR HEYETİ NE DEMEKTİR

      İhtiyar Heyeti, Muhtarın danışma ve yardımcı birimidir. Muhtar izne ayrılınca veya muhtarlık herhangi bir sebeple boşalırsa görevi bu heyetten birisi üstlenir. Muhtar, mahalle ile ilgili alacağı bazı kararları bu heyetle birlikte alır.

 

7-  MUHTARIN GÖREVLERİ NELERDİR ?

 

     A-Seçim zamanlarında sandık seçim kurullarına, sağlık ocağı ve sağlık merkez kurullarına ve emlak vergisi ile ilgili olarak arsaların bedel tespit komisyonu gibi kurul ve komisyonlara katılmak,

     B-Sandık seçim listelerinin ve askerlik çağına girmiş olanların kimlik çizelgelerinin askıya çıkarılması gibi ilan işlerinin yapılması,

     C-Cadde, sokak ve meydan levhalarını zaman zaman kontrol ederek eksik ve bozulmuş olanları belediyeye bildirerek yapılmasını sağlamak,

     D-Salgın ve bulaşıcı hastalıkları şüpheli kimseleri ilgili kuruluşlara bildirmek,

     E-Askerlik ve seferberlik başta olmak üzere tebligatların yapılmasında yardımcı olmak,

     F-Seçmen kağıtlarının dağıtılmasını sağlamak,

     G-Mahallede oturan vatandaşlar için gerekli ilmühaberler düzenlemek,

     H-Nüfus kağıdını kaybeden yada yenisini çıkarmak isteyenlere gerekli olan belgeleri düzenlemek,

     J-Muhtaç, yaşlı, sakat ve kimsesizlere ,"Yeşil Kart" verileceklerin ve afet zamanlarında yardım yapılacakların tespiti gibi işlerde idareye yardımcı olmak,

     K-Mahallede yapılan ve yürütülen hizmetlerle ilgili görüş bildirmek.

     L-Mahallenin istatistik bilgisini sağlıklı şekilde tutmak.

  

8-  MUHTARLIĞA NASIL KAYIT YAPTIRILIR?

    Daha önceden ;Mahalleye yeni taşınanlar, 1774 sayılı "Kimlik Bildirme Yasası'na" göre, daha önceki Mahalle muhtarlığından almış oldukları Nakil Belgesi ile birlikte, nüfus cüzdanı ve kira kontratı veya tapu ile birlikte yeni muhtarlığa başvurarak kayıtlarını yaptırabilirler. Bunun için herkesin kimlik belgeleri ve fotoğrafları gereklidir.

Ancak 2006 yılında çıkan 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri kanunu ile Adres Kayıtları İlçe Nüfus Müdürlüklerince yapılmaktadır.

 

9-  İKAMETGAH (YERLEŞİM YERİ ) BELGESİ NEDİR  NASIL ALINIR ?

 

     Muhtarlığımızın bağlı olduğu İlçe Nüfus Müdürlüğüne gidip kaydınızı yaptırdıysanız, nüfus cüzdanınızla birlikte muhtarlığımıza gelerek adınıza düzenlenmiş bir belge alırsınız . Bu belgede hangi sokakta kaç numaralı binada hangi dairede oturduğunuz belirtilir. Bu belgeye de ikametgah ( YERLEŞİM ) belgesi denir.

 

10-  NÜFUS CÜZDANI NASIL ÇIKARTILIR ?

 

      Nüfus cüzdanını yenileme, değiştirme veya kayıp olma durumunda, muhtarlıktan alınan Zayi Belgesi ile bağlı bulunan  nüfus müdürlüğüne başvurularak çıkarılır. Zayi Belgesi için son altı ayda çekilmiş üç adet aynı poz fotoğraf gereklidir.

      Yeni doğan çocukların nüfus kağıdını çıkarmak için her hangi bir belge almadan doğum raporuyla nüfus müdürlüğüne başvurulabilir.

 

11-  NÜFUS SURETİ NEDİR ?

Nüfus cüzdanınızdaki bilgilerin aynısının yazılarak muhtar veya yetkili kurum tarafından onaylanmasına nüfus sureti denir.

 

12-  MAHALLEDEN TAŞINILDIĞINDA NE YAPMAK GEREKİR ?

       Nüfus kağıdınızla ve bir fotoğrafınızla birlikte muhtarlığımıza gelerek taşınılacak adresi bildirip yeni muhtarınıza vermek üzere bir belge almalısınız. Bu belge  gideceğiniz yerdeki muhtarlığa kayıt yaptırabilmeniz için gereklidir. Bu belgeye de  nakil belgesi denir..

Ancak gene yukarıda bahsettiğimiz 2006 yılında çıkan 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri kanunu ile Adres Kayıtları İlçe Nüfus Müdürlüklerince yapılmaktadır.Taşındığınız yerin ilçe Nüfus Müdürlüğüne giderek adres kaydınızı yaptırabilirsiniz.

  

13-  SİZ NEDEN MUHTAR OLDUNUZ ?

 

     Mahallemin eksiklerini gördüm uzun yıllar mahalleme bir şey yapılamadığını biliyordum mahallemde sağlık ocağı ,sağlık kabini yoktu insanlar ufacık sağlık sorunları için uzak yerlere gitmeleri gerekiyordu , muhtarlık kayıtları elde çok ilkel ortamlarda tutuluyordu sokaklarımız çok karanlıktı yollarımız çok çok bozuktu  bunların düzeltilmesi için ve daha çok insanlara hizmet etmeyi sevdiğimden dolayı  muhtarlığa aday oldum .

 

14-  MUHTAR SEÇİLMEK İÇİN NE YAPMAK LAZIM ?

 

a- O mahallede seçimlerden önce en az 6 ay ikamet etmiş olmak

b- 25 yaşını doldurmuş olmak

c- Okuma yazma bilmek (en az ilköğretim okulu mezunu olmak)

d- Mahallenin sorunlarını bilmek

e- Oy pusulası bastırıp seçim zamanı seçim sandık başkanına teslim etmek 

 

 

         

 

SİTEMİZİN SERVİS SAĞLAYICISI www.malopan.com  ADRESLİ KANADA FİRMASI