UNLU İSİMLER SAYFASI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANCELO

GASKONYALI TOMA (Pakize Suda ile beraber)

ANCELO

Annemden ve benden önceki jenerasyonlardaki tanıdıklarımdan adını sıkça duyduğum eskilerin kıyak şarkıcısı. Hayat hikayesi de tam olarak aşağıda yazdığı gibidir.

1940'lı yıllarda istanbul'a arnavutluk'tan 6 kişilik "çingas ailesi" gelir, Bakırköy'ün sakin sayfiye-köy karışımı bölgesine yerleşirler.

Baba ve anne küçük köy evinin bahçesinde iki inekten süt elde edip geçinmeye çalışır. Büyük çocuk Toma berber, 2 numara Vangel eşekle mahallelerde süt satıcısı, 3 numara Ahilya marangoz, 4 numara Katina çiçek bahçesinde çiçek yetiştirici ve satıcısı olarak geçimlerini ve yaşamlarını sürdürürken bir Arnavut tanıdıkları onlara Eminönü'nde eski Bizans ahıtlarından kalma bir hanın altında üç odalı bir meyhane - balık lokantası açmalarını önerir.Hanın bulunduğu yer Eminönü balık halinin yanındadır.

Anne ve kızkardeş mutfakta, baba tezgahta, üç oğul da serviste görevlidir. Babıali gazetecileri, yazarlar, müzisyenler, şairler buranın müdavimi olurlar. Üç kardeş bu üç odalı meyhanede çok popüler olurlar.

Toma şarkı söyler, Vangel şiir okur, Ahilya gitar çalar. Gelen müşterilerle unutulmaz anılar yaşarlar ve Babıali basınının gözdesi olurlar.

Meyhanenin devamlı müşterisi tarihçi Reşat Ekrem Koçu bir akşam üç kardeşe bu meyhanenin ismini Almanya ve Fransa sınırındaki "Gaskon" ismini koymalarını önerir.
Kardeşlerden büyüğüne Gaskonyalı Toma, Vangel'e ANCELO, Ahilya'ya Trruvadaki Ahilyus ismini koyar. Meyhanenin ismi "Gaskonyalilar" olur.

Bu meyhane o kadar meşhur olur ki tüm İstanbul sosyetesi, kürklü kadınları ile çamur içindeki Eminönü sokaklarından yürüyerek bu meyhanenin müdavimleri haline gelir. Müşteri olmak için günler öncesinden yer ayırtmak gerekir. O zamanlar lokantada telefon da olmadığından tahmin edersiniz ne kadar müşteri bu mekanda yer bulamamaktan geri dönerdi.

Önemli insanlar, olaylar burada tarihe imza atmışlardır. adnan tahir roman çevirilerini, Reşat Rkrem tarih dökümlerini, Neyzen Tevfik ney dinletilerini, Aşık Veysel, Muzaffer sarısözenin kolunda,,, Suna Kan Faruk Yener ile nişan yüzüklerini, Hafız Burhan'ın, Odeon plak sahibi bay Moris ile burada anlaştıkları hatırladığım ve Toma'dan dinlediğim bir kaç olay.

Eminönü'nün istimlak kararından sonra bu mekan ve han yıkılmış balık hali de kaldırıldıktan sonra kardeşler de ayrılmıştır.
O dönemde zaten baba vefat eder anne yaşlanır, Ahilya Yunanistan'a gider, Katina Bakırköy'ün ilk çiçekçisi olur.

ANCELO YEŞİLKÖY'de balıkçılar kahvesi önünde tahta iskele üzerine yapılmış bir lokanta açar.

Toma da baltalimanı'nda Borivaj otel gazinosu'nda bir lokanta açar. Eski salaş meyhanelerin modern servisi ile kalitesi artmıştır.
Mutfak kültürü ile de lüks lokanta sınıfına geçerler. Öyle ki ucuz yemek kültürü pahalı lüks meze kültürüne dönüşür. Fiyatlar o kadar yükselir ki eski entelektüeller buralara çok seyrek gelmeye başlarlar. İnci Koray gibi sosyete haberleri yazarları, Şevket Rado, Haldun - Erol simavi, Ercüment Karacan, Kemal Ilıcak, Haşet kitap basın imparatorları buralara gelmeye başlar.

ANCELO tekrar 70li yıllarda istimlak olur. Şişli'de club x'te bir iki kış geçirir. Daha sonra Ataköy gazinosu Emlak Bankası mülkiyetindeki yere geçer. 2 sene Ankara Kent otel'de ilk Rum meyhanesini işletir. Toma ise Borivaj'dan sonra çok uzun seneler efsane gazino patronu Mustafa Şişman'ın Küçük Bebek'teki gazinosunun başına geçer. 70li yıllarda izmir güzelyalı'da Mustafa Şişman patronluğunda yine işletmenin başına gelir.
Tekrar İstanbul'a dödüğünde Anadolu yakasında Bostancı'da Saksonyalı Vedat ve Derya gazinosu'nda eski akordiyoncumuz sevgili Turgay Noyan yeni patronumuz olur.

77li yillarda Toma ailesinin isteği ile Yunanistan'a göç eder. Burada iki genç oğlunu kaybeder. Aile büyük depresyona girer. Atina'da açtıkları lokanta kabusa dönünce yeni arayışlara girer. Atina'daki lokantayı damadına bırakıp tekrar İstanbul'a gelir.
Bir iki başarısız denemeden sonuç alamaz. Bunlar Dolapdere Sadabat ve Şişli Karadut olur.

Daha sonra Çeşme'ye yaz çalışması için bir otele gider ve orada denize girerken kalp yetmezliğinden vefat eder. Bakırköy Rum mezalığına defnedilir.

ANCELO ise Ataköy istimlak edilip Galleria olunca Etiler'de Hasan Kazankaya'nın eski sahibi olduğu Gümüşkapı'ya gider.

Başarısız denemeden sonra hastalanır ve kısa süre sonra o da vefat eder. Bakırköy Rum mezarlığına defnolur

http://www.bostanciplatformu.com/anlatilar.asp?Sayfa=71 Linkten alıntıdır.

 


Bu fotoğraf Yeşilköy Mahalle Muhtarı Bülent YURTSEVER tarafından siteye yüklenmiştir.
0212 663 55 50 / 0532 311 07 01